HARMAN Phoenix, barevný film s příběhem

Publikováno: 19. dubna 2024 | autor Redakce
fv04-phoenix-01.jpg

V prosinci minulého roku uvedla na trh firma HARMAN technology nový unikátní barevný negativní film HARMAN Phoenix 200. Společnost není ve fotografickém průmyslu žádným nováčkem – již více jak 140 let vyrábí špičkové černobílé negativy značky ILFORD.

Oficiálně se udává, že nikdy nevyráběla barevný negativ, není to tak úplně pravda. Ve výrobním programu má už několik desetiletí černobílý film, který je vlastně tvořen barevnou emulzí a vyvolává se procesem C-41. Těchto zkušeností využila firma HARMAN při vývoji a výrobě „kompletního“ barevného filmu.

Proč se tento film nejmenuje ILFORD? V roce 2005 se společnost rozdělila na britskou a švýcarskou firmu. Značka ILFORD připadla švýcarské továrně a britské části zůstala licenční práva pro černobílé materiály (např. ILFORD HP5, FP4 atd.). Pro barevné filmy tak používá značku podle jména zakladatele firmy ILFORD Alfreda Hugha Harmana.

Co nabízí nový film HARMAN Phoenix

Phoenix je dodáván v kovové kazetě ve formátu kinofilmu, tedy jako 35mm perforovaný film se 36 políčky. Vše od výroby kazety, originální emulze a její aplikace na podložku až po finální adjustace filmu se odehrává v továrně v Mobberley nedaleko britského Manchesteru.

fv04-phoenix-03.jpg

Jmenovitá citlivost filmu je udávána ISO 200, lze jej ale využít v rozsahu ISO 100-400. Má své specifické podání barev, které vytvářejí nezaměnitelnou atmosféru snímků. Mnoho fotografů oceňuje „nový“ pohled na barevnou fotografii při použití tohoto materiálu. Film je nyní pro Česko a Slovensko konečně skladem v dostatečném množství a jeho výroba dosáhla potřebné kapacity.

Jak vyvolat HARMAN Phoenix nebo jiný C-41 film

Když film dofotíte, máte dvě možnosti. Buď jej svěříte do péče fotolaboratoře, nebo si ho můžete vyvolat doma. V dobách největšího rozmachu analogové fotografie nebylo domácí vyvolání barveného negativu prakticky možné, zejména proto, že tehdejší proces byl velmi citlivý na udržení teploty roztoků, a to v toleranci desetin stupňů.

fv04-phoenix-02.jpg

Dnes při použití italské soupravy ARS-IMAGO Color Negative Rapid kit C-41 můžete pracovat stejně jako při volání černobílé fotografie. Lze použít stejný vyvolávací tank (např. PATERSON) nebo vyvolávací box – jenom máte místo dvou lázní čtyři. Teplotu hlídáte stejně jako u černobílého procesu. V jedné soupravě můžete vyvolat až 20 kinofilmů.

Jak film naskenovat

Poté co film úspěšně vyvoláme, přijde na řadu neméně důležitá část, kterou je skenování. Skenovat v domácích podmínkách je možné několika hlavními způsoby: skenovací držák pro mobil (rychlé, ale ne příliš kvalitní řešení), skenování fotoaparátem (na YouTube je spousta návodů – dostupné a zároveň kvalitní) anebo využití flatbed skeneru (např. Epson V850).

Při využití fotoaparátu získáváte výhodu výsledných dat ve formátu RAW, která můžete snadněji následně upravovat – třeba skrze plugin programu Adobe Lightroom, který se jmenuje NEGATIVE LAB PRO. Flatbed skenery jsou také dodávány se softwarem, který vám při skenování pomůže upravit všechny potřebné parametry a také má výstup do komplexnějších obrazových formátů.

V případě, že na domácí skenování nemáte potřebné vybavení, svěřte svůj film do oblíbené fotolaboratoře. Fotolaby používají pro skenování profesionální zařízení určená specificky pro skenování filmu.

fv04-phoenix-04.jpg

Jak sken vytisknout

Nakonec chceme snímky samozřejmě dostat i do papírové podoby, přeci jen dojem z dobře vytištěné fotky na papíře jen tak něco nepřekoná. Pro tisk zvětšenin z barevného filmu doporučujeme spíše matné fotopapíry bez výraznějšího barevného nádechu. Ideálním kandidátem může být například FOMEI Archival Matt 260 – hluboce matný, přirozeně bílý archivační fotopapír vhodný právě pro digitální výtvarné reprodukce.

Je dostupný v mnoha formátech, třeba i v rozměru A4, na který můžeme tisknout ve většině běžných domácích tiskáren. Druhou volbou může být polomatný Archival Velvet 265, který je k dispozici už od formátu 9 × 13 cm.

Pro ideální tiskové výsledky doporučujeme použít originálních inkoustů, jedině tak se budete moci spolehnout na barevnost a stálost. Co se týče softwarového nastavení, pro skvělý výsledek je dobré využít ICC profil stažený z webu fomei.com/profily.

fv04-phoenix-01.jpg

Na této stránce se vám po zadání modelu tiskárny a vybraného média zobrazí ke stažení balíček s ICC profilem a návodem v PDF, jak tisknout pomocí tiskového ovladače dané tiskárny a aplikace podporující správu barev, např. Zoner Photo Studio, Adobe Photoshop či Capture One. Na shodném místě najdete i databázi instruktážních videí, která vás během dvou minut naučí pracovat s ICC profilem a tisknout, jak to dělají profesionálové.

Závěrem chceme vyzvat: jaro se blíží a po zimní šedi se vrací do našeho běžného prostředí barvy. Dejte i vy šanci novému barevnému filmu HARMAN Phoenix a zkuste na vlastních fotografiích, jaké jsou jeho vlastnosti.

Produkty v článku pro výrobu barevné fotografie najdete na www.fomei.com nebo u dalších specializovaných prodejců fotopříslušenství:

  • MI10001 | Barevný negativní film HARMAN Phoenix 200 | 369 Kč
  • LI4001 | ARS IMAGO Color Negative Rapid Kit C-41 | 990 Kč
  • MIPTP114 | Tank Paterson pro 35mm film | 770 Kč
  • MI6430 | ARS IMAGO LabBox 135 | 5490 Kč
  • EY5490 | FOMEI Archival Matt 260, testovací balení A4 | 100 Kč
  • EY4017 | FOMEI Archival Velvet 265, testovací balení A4 | 90 Kč
  • MI02005 | Harman EZ-35, kompaktní fotoaparát | nyní se slevou 40 % za 890 Kč

Celý článek najdete v dubnovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv04-24-obalka-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.