Spirituální tématika ve fotografiích Vojtěcha Vlka

Publikováno: 5. února 2016 | autor Redakce
vojtechvlk.com-transprituals-1-sadhu-varanasi-2014-.jpg

Projekt Vojtěcha Vlka s názvem TranSpiRituals přináší do Nikon Photo Gallery v Praze černobílé dokumentární i portrétní fotografie mapující spiritualitu a rituály napříč světovymi náboženstvími.

Od 25. února do 3. dubna 2016 proběhne v Nikon Photo Gallery na pražském Újezdě obsáhlá výstava fotografa Vojtěcha Vlka s provokativním názvem TranSpiRituals. Autor na více než 50 snímcích představuje průřez černobílou dokumentární a portrétní tvorbou s duchovní tematikou. Dokumentům či fotoesejům o lidech a komunitách mimo hlavní proud, kteří hledají duchovno, se autor věnuje již od počátků své tvorby. V prvním ročníku studia UMPRUM dokumentoval práci sester boromejek ve svých rodných Moravských Budějovicích, později na stáži v Jeruzalémě vznikl soubor fotografií z Izraele a Palestiny. V Praze pak dokument „Capuccini“ ze života bratří kapucínů na pražské Loretě či kniha fotografií z premonstrátského kláštera v Innsbrucku. V nedávných letech podnikl Vojtěch Vlk několik cest za křesťanskymi velikonočními rituály na Filipíny, do Mexika a do španělské Andalusie, z nichž přivezl sérii působivych záběrů. Ty ještě doplňují fotografie ze života a portréty „svatých mužů“ Sádhuú z indického Váránasí.

Vojtěch Vlk - TranSpiRituals

Nikon Photo Gallery

  • 25.2. - 3.4. 2016
  • Újezd 19, Praha 1 – Malá Strana
  • www.nikonphotogallery.cz
  • Otevřeno út-ne: 12-19

 

Zároveň s výstavou vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Kant též stejnojmenná kniha. Úvodního slova se ujal teoretik fotografie Josef Moucha, který autorovu snahu shrnuje takto: „Vojtěch Vlk skládající dohromady pestrou mozaiku religiozity se při svém poutnictví ptá, čím se různé konfese liší. Prostřednictvím volné tvorby pak nehledá nic menšího než podstatu lidství. (…) V zásadě tedy běží o svědectví, kam až je člověk ve snaze o transcendenci připraven zajít.“Vojtěch Vlk vystudoval ateliér fotografie na Vysoké škole umělecko-průmyslové a absolvoval také studijní stáže v Kanadě, Vídni a v Izraeli. Věnuje se především korporátní a portrétní fotografii. Jeho velkou vášní je cestování a reportážní fotografie často zaměřená právě na duchovní témata. Více o autorovi se dozvíte na www.vojtechvlk.com

Podpořte Vojtěcha a jeho projekt zde!

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.