Jak vybírat stativ a na co dát pozor

Publikováno: 18. dubna 2024 | autor Petr Březina
composition-8151733.jpg

Stejně jako je objektiv prodlouženým okem fotografa, dalo by se říct, že stativ je jeho prodlouženou a především stabilní nohou. Jak ale vybrat ten ideální? A co teprve hlava?

Rozvoj digitální fotografie s sebou nese nejen lepší a lepší obraz nebo minimum šumu s rostoucí citlivostí, ale také neustálé vylepšování stabilizace, kterou najdeme jak v objektivech, tak přímo v tělech fotoaparátů. Aktivní stabilizace obrazu vyřešila celou řadu problémů, zejména u začínajících fotografů, kteří se potýkají s rizikem pohybové neostrosti.

photographer-819365.jpg

Samotná stabilizace, ať už je sebeúčinnější, však není všemocná a stále se najde celá řada situací, kdy je zkrátka stativ nezbytným příslušenstvím fotografa. Při výběru stativu je vhodné nedělat kompromisy, ale spíše naopak jej brát jako investici do budoucna, vyšší cena je totiž obvykle vykoupena velmi dlouhou trvanlivostí (ne nadarmo se říká, že kvalitní stativ vám vydrží až do smrti) a dostupností náhradních dílů, či dokonce doživotní zárukou.

Zkrátka a dobře, kvalitní stativ sice něco stojí, ale zároveň je to v podstatě jednorázová investice, která se při dobrém výběru a rozhodování vyplatí a nebudete ji opakovat. Možná až na případné dokoupení jiné/další hlavy pro specifické účely.

camera-1125875.jpg

Stativ podle účelu

U analogie s objektivem ještě chvíli zůstaňme. Ke každému žánru je možné vybrat objektiv, který je pro něj typickým zástupcem. Stejně tak v případě stativu je třeba vybírat podle plánovaného účelu a použití. Rozdělit je můžeme z toho pohledu do několika kategorií:

Cestovní stativy – klasický stativ, jak jej znáte, těm se budeme věnovat.
Ateliérové stativy – vyšší hmotnost, horší skladnost, avšak vynikající stabilita.
Ministativy a stativy na mobil – malé stativy pro vlogy, produktovou fotku či makro.
Stativy na světla – jednoduché stativy bez hlavy s různým zakončením.
Monopody – jednonohé stativy určené především pro teleobjektivy při sportovní fotografii.

Pro každou situaci tedy můžeme jako nejlepší vybrat zcela jiný stativ, pravdou však zůstává, že cestovní varianta je asi nejflexibilnější a zastane prakticky všechny situace, což se ale bude do jisté míry odvíjet od jeho konstrukce a možnosti práce s jednotlivýma nohama.

Pro následný výběr cestovního stativu je pak třeba volit kombinaci několika základních parametrů – jednak je to materiál stativu, jeho výška, nosnost a v neposlední řadě také typ stativové hlavy, kterou můžete pořídit samostatně anebo sáhnout po zvýhodněném setu stativu a hlavy.

Karbon, nebo hliník

Výběr materiálu stativu je prvním krokem, kterým rozhodnete o výši investice i o celkové hmotnosti stativu. Na trhu můžete najít typy ocelové, dřevěné, hliníkové a karbonové. Poslední dva jmenované však tvoří téměř celou nabídku, dřevěné stativy dnes používají především zeměměřiči nebo analogoví puristé, kteří vláčí na rameni velkoformátové fotoaparáty. Ocelových stativů je minimum a jedná se spíše o velmi levné modely neznámých značek – nevýhodou tohoto materiálu je vyšší váha a také jistá pružnost, která je spíše na škodu.

bilder-pa-sirui-traveler-1.jpg

Fotografický stativ dnes najdete ve variantě hliníkové nebo karbonové – oba materiály mají své specifické vlastnosti, pro které se využívají. V případě hliníku je to snadnější výroba a především cena. Karbonový stativ vyniká kombinací velmi nízké váhy a vysoké pevnosti, přičemž o něco lépe...


Celý článek najdete v dubnovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv04-24-obalka-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.