Naučte se, jak ze svých negativů naskenovat působivé digitální snímky

Publikováno: 5. května 2024 | autor Petr Šálek
3a-98-11-angermann-kodak-ultracolor-4x5.jpg

V dobách největšího rozmachu analogové fotografie měli fotografové k dispozici tři typy filmů: diapozitivy, negativy a Kodachrome. Jak dnes roste zájem o analogovou fotografii, negativy předčily v popularitě diapozitivy a Kodachrome se již nevyrábí.

Starší negativy reprezentují minulost, kterou bychom chtěli zachovat; kus historie, který chceme přenést do současnosti. Současná analogová fotografie a negativy ztělesňují ideu vědomé fotografie, zpomalení tempa v hektickém každodenním životě s výsledkem, který můžeme držet v ruce.

To samozřejmě v žádném případě neznamená, že se musíme odtrhnout od digitálního světa. Digitalizace převádí analogový negativ na digitální pozitivní obraz, který můžeme optimalizovat a archivovat podle svých potřeb, sdílet snímky s přáteli a rodinou nebo je zveřejňovat online.

Negativní film je fotografický materiál, který po vyvolání obsahuje obraz s obrácenými (komplementárními) tonálními hodnotami, a z něj teprve v dalším kroku vznikne obraz se skutečnými barevnými hodnotami. Hovoří se o negativu, z něhož se vytváří pozitiv. Negativy jsou k dispozici černobílé a barevné. Kromě toho, že černobílý film je nutné převést na pozitiv s korekcí tonality, liší se od barevného filmu i v dalších ohledech.

3a-98-11-angermann-kodak-ultracolor-4x5printscreen.jpgSilverFast 9, nastavení podle druhu a citlivosti filmu pomocí SilverFix přiřadí při skenování správný barevný profil za předpokladu, že byl film v procesu C41 standardně vyvolán.

Výrobci nabízejí filmy s různou citlivostí (ISO/ASA), zrnem, rozlišením a oranžovou maskou. Některé z těchto parametrů nejsou důležité pouze pro samotnou fotografii, ale i pro pozdější skenování.

Při skenování negativů jsou možné dva přístupy. První se snaží zachovat původní vlastnosti filmu. V takových případech se analogový fotograf při výběru filmu obvykle vědomě rozhoduje podle jeho vlastností. Jednou z nich je barevnost, která dává obrazu osobitý vzhled.

3a-98-11-angermann-kodak-ultracolor-4x5.jpgAutor fotografie Petr Šálek: „Malíř Peter Angermann (Polka.de) v mém ateliéru namaloval svůj autoportrét na papírové fotografické pozadí a otvory v něm zezadu prostrčil ruce. Ve chvíli, kdy modelky (dvojčata) vyskočily, zmáčknul jsem spoušť fotoaparátu a tím odpálil i blesk. Za tisícinu sekundy bylo hotovo. Fotografie není digitálně upravena, snímek je z 90. let 20. století.

Foceno na barevný negativ Kodak UltraColor 100 4 × 5″
Fotoaparát: Cambo 4×5, objektiv 240 mm Rodenstock
Zábleskové zařízení: BRON Pulso 4
Skener: Epson Perfection V850 Pro
Skenovací software: SilverFast 9

Například fotografové, kteří pracují s filmem Kodak Porta 400, oceňují jeho charakteristický pastelový vzhled a chtějí ho uchovat i při zpracování obrazu. Druhý přístup neklade důraz na vlastnosti určitého konkrétního filmu, ale snaží se naskenovat snímek tak, aby co nejvíce odpovídal originálu.

Oba přístupy mají své osobité kouzlo a ani jeden není lepší než druhý. Jsou stejně důležité a v softwaru SilverFast je podporují různá nastavení. Jaký přístup zvolíte, je zcela na vás.

3a-98-11-angermann-negativ.jpgBarevný negativ Kodak UltraColor 100 4 × 5″


Celý článek najdete v květnovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv05-24-obalka-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.