VYHLÁŠENÍ UŽŠÍHO VÝBĚRU SWPA PRO STUDENTY A MLADÉ FOTOGRAFY

Publikováno: 21. února 2024 | autor Redakce
-river-lewis-gosch,-united-states,-shortlist,-youth-competition,-sony-world-photography-awards-2024.jpg

Světová fotografická organizace představila fotografy, kteří se dostali do užšího výběru studentské soutěže a soutěže pro mladé fotografy Sony World Photography Awards 2024.

Vítězové studentské soutěže a soutěže pro mladé fotografy budou vyhlášeni 18. dubna a jejich práce se představí v rámci výstavy Sony World Photography Awards 2024 v londýnské galerii Somerset House.

UŽŠÍ VÝBĚR STUDENTSKÉ SOUTĚŽE

Do užšího výběru studentské soutěže se dostaly práce deseti studentů předních vysokoškolských institucí. V letošním ročníku soutěže měli studenti přihlásit sérii pěti až deseti snímků na téma Domov (Home). Projekty zařazené do užšího výběru zdůrazňují různorodé pohledy studentů fotografie na místo, komunitu, identitu a sounáležitost a ukazují rozmanité příběhy a rozhovory, kterými se zabývají při rozvíjení svých fotografických dovedností.

-brayan-enriquez,-united-states,-shortlist,-student-competition,-sony-world-photography-awards-2024-.jpg

Klíčovým tématem řady sérií, které se dostaly do užšího výběru, jsou rodinné vztahy a osobní historie. Brayan Enriquez (USA, Georgia State University, Ernest G. Welch School of Art & Design) zkoumá ve svém cyklu And Taste the Dirt Below rodinné příběhy předávané z generace na generaci a zaměřuje se na emigraci Enriquezových rodičů z Mexika do Spojených států. Gaoge Ouchen (pevninská Čína, Communication University of Zhejiang) představuje cyklus The Orange Tree, který je kronikou návratu do fotografova rodinného domu během pandemie po delší době nepřítomnosti. Kayin Luys (Belgie, LUCA School of Arts Sint Lukas, Brusel) představuje v projektu Don't Trust Pretty Girls intimní portrét svých příbuzných, oslavující jejich každodenní rituály a zábavu.

-gaston-zilberman,-argentina,-shortlist,-student-competition,-sony-world-photography-awards-2024.jpg

Fotografové, kteří se dostali do užšího výběru, se zaměřili také na komunitu a způsoby, jakými člověk nachází pocit zázemí ve větší skupině. Kazi Arifujjaman (Bangladéš, Counter Foto - centrum vizuálního umění) na sérii snímků nazvané Chatal Home zachycuje komunitní život v „chatalu“, místě, kde se zpracovává rýže a kde společně bydlí a pracují rodiny z celého Bangladéše; Makaziwe Radebe (Jihoafrická republika, Michaelis School of Fine Art, University of Cape Town) vzpomíná ve svém díle Ihubo Ikhaya (A hymn, a home) na dobu strávenou se sousedy, přáteli a rodinou v Emdeni v Sowetu. Frederik Rüegger (Německo, Ostkreuzschule für Fotografie) zachycuje v cyklu Horses and Caravans zvyky a tradice anglických a irských kočovných komunit a zaměřuje se na každoroční oslavy konané na koňských slavnostech v Ballinasloe a Appleby.

-kazi-arifujjaman,-bangladesh,-shortlist,-student-competition,-sony-world-photography-awards-2024-.jpg

Jindy se fotografové, kteří se dostali do užšího výběru, zabývali tím, jak umožňuje introspekce najít pocit domova. Yufei Ma (Pevninská Čína, School of Visual Art, USA) se ve svém díle Intermission zamýšlí nad okamžiky klidu, které zpestřují každodenní život, a to prostřednictvím série zátiší prádla a oděvů sušících se na slunci. Projekt Siphosethu Sanelisiwe Sikhosana (Jihoafrická republika, University of Pretoria) Resting In Unfamiliar Places (Odpočinek na neznámých místech) sleduje její měnící se vztah k náboženství a sexualitě prostřednictvím série autoportrétů umně vytvořených dírkovou komorou.

-juan-david-aguirre,-colombia,-shortlist,-student-competition,-sony-world-photography-awards-2024-.jpg

Do užšího výběru se dostaly také projekty, které se zabývají výzvami spojenými s vybudováním domova v nebezpečných podmínkách. Projekt Lake Poopó's Disappearance: Gaston Zilberman (Argentina, Motivarte) sleduje, jak klimatické změny ovlivnily životní styl a kulturu komunity Uru, protože jim mizí přírodní zdroje. Juan David Aguirre (Kolumbie, Universidad EAFIT) ve svém dojemném černobílém cyklu No Home No Future dokumentuje život v andském činžáku v Medellínu, kam se uchylují lidé bez domova.

Vítěz studentské soutěže 2024 bude vybrán z 10 studentů a vyhlášen během slavnostního ceremoniálu Sony World Photography Awards 2024, který se uskuteční 18. dubna v Londýně. Univerzita, která získá celkové vítězství, obdrží digitální foto techniku Sony v hodnotě 30 000 eur.

Porotcem letošního ročníku studentské soutěže byl Ravi Ghosh, zástupce šéfredaktora časopisu The British Journal of Photography.

UŽŠÍ VÝBĚR SOUTĚŽE PRO MLADÉ FOTOGRAFY

Do užšího výběru soutěže pro mladé fotografy se dostaly práce 10 fotografů ve věku do 19 let. V soutěži pro rok 2024 reagovali účastníci na zadání Through Your Eyes.

Řada fotografů, kteří se dostali do užšího výběru, se zamýšlela nad svými osobními zkušenostmi s přírodou a životním prostředím. River Lewis-Gosch (USA, 15 let) zachytil první okamžiky rozsáhlého požáru v národním parku North Cascades ve Washingtonu, právě když začaly přilétat hasičské vrtulníky.

-river-lewis-gosch,-united-states,-shortlist,-youth-competition,-sony-world-photography-awards-2024.jpg

Kas Christiaens (Belgie, 19 let) zase na svém pozoruhodném nočním snímku zachycuje světelné znečištění na belgickém venkově a ukazuje, jak pouliční osvětlení ovlivnilo jasnost noční oblohy. Sebastiánu Fernándezovi Lorovi (Španělsko, 15 let) se podařilo zachytit fotografii komety C/2023 P1 (Nishimura), která byla vidět ve Španělsku v září 2023; a Daniel Murray (Velká Británie, 15 let) obrátil svůj fotoaparát na osamělého surfaře na prázdné pláži, který medituje nad scenérií cornwallského pobřeží.

-isaac-friend,-united-kingdom,-shortlist,-youth-competition,-sony-world-photography-awards-2024.jpg

Fotografové, kteří se dostali do užšího výběru, se ve svých dílech zabývali také otázkami identity a individuality. Shayna Cuenca (USA, 15 let) vytvořila stylizovaný autoportrét pomocí vyřezaného tištěného obrazu a čajových sáčků, zatímco Joyce Xu (Austrálie, 18 let) pořídila studiový autoportrét ve chvíli zamyšlení. Fotografové z celého užšího výběru předvedli kreativní přístup ke kompozici, když zachycovali své okolí. Zy Grei Zander M. Esperanza (Filipíny, 16 let) na snímku letícího hejna holubů zdůrazňuje jejich pohyb pomocí techniky záměrného pohybu fotoaparátu.

-daniel-murray,-united-kingdom,-shortlist,-youth-competition,-sony-world-photography-awards-2024.jpg

Chengchen Wang (pevninská Čína, 18 let) zase zachytil zasněžené vrcholky hory Yala, zářící v podvečerním světle; Afiq Sharkawi (Malajsie, 18 let) portrétoval řemeslníka v dílně, vyrábějícího tradiční zbraň známou jako "keris"; a Isaac Friend (Spojené království, 18 let) pořídil dramatickou fotografii skalních útvarů se zataženou oblohou a vzdálenými vlnami oceánu na pozadí.

Soutěž pro mladé fotografy Youth Photographer of the Year hodnotí Daniel Blochwitz, kurátor Foto festivalu ve švýcarském Lenzburgu. Vítěz získá řadu digitálního fotografického vybavení Sony, aby mohl dál rozvíjet své vize.

-afiq-sharkawi,-malaysia,-shortlist,-youth-competition,-sony-world-photography-awards-2024.jpg

Celkoví vítězové studentské soutěže, soutěže pro mladé fotografy, otevřené soutěže a profesionální soutěže Sony World Photography Awards 2024 budou vyhlášeni 18. dubna 2024. Další informace o nadcházejícím vyhlášení a vítězích naleznete na adrese: www.worldphoto.org.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.