Výsledky výjimečné soutěže The Red Bull Illume Image Quest 2023

Publikováno: 2. února 2024 | autor Redakce
lorenz-holder-si202310090269-hires-jpeg-24bit-rgb.jpg

Australská fotografka Krystle Wrightová změnila celou historii této soutěže. Stala se první ženskou vítězkou a obdržela Grand Prize při prestižním předávání cen v rakouském Söldenu.

V Söldenu poblíž rakouského Innsbrucku započalo současně i každoroční putování výstavy Red Bull Illume, která je velmi unikátní. Ve venkovní expozici je vždy vystaveno 50 nejlepších snímků Red Bull Illume Image Quest 2023 v osvětlených lightboxech o rozměrech 2 × 2 m, takže si fotografie lze prohlížet každý den po celých 24 hodin.

Už tradičně se tato soutěž zaměřila na ryzí talenty, což bylo zajištěno přísným anonymním systémem výběru přihlášených prací. Mezinárodní porota složená z 52 členů hodnotila fotografie a videa bez jakýchkoli informací o snímku nebo fotografovi, takže (jak porota později sdělila) vyzdvihla sílu každého snímku.

Australská fotografka Krystle Wrightová získala hlavní cenu coby celková vítězka a stala se tak první ženou v absolutním čele soutěže po sedmnácti letech. Krystle Wrightová má ale za sebou vynikající předchozí výsledky v této soutěži. Je finalistkou z roku 2013 a v letech 2013 a 2019 byla v top 25.

krystle-wright-si202310051933-hires-jpeg-24bit-rgb.jpg

Její cesta vyvrcholila letošním vítězstvím s podmanivou fotografií Angely VanWiemeerschové v Long Canyonu v Utahu. Krystle Wrightová ve svých vyznáních říká: „Každý obraz je kapitolou nevyřčeného příběhu.“

Kategorie 2023 a jejich vítězové:

  • Innovation a celkový vítěz – Krystle Wrightová (AUS)
  • Masterpiece by Sölden – Lorenz Holder (GER)
  • Creative – Delphin Montessuit (FRA)
  • Energy – Ted Grambeau (AUS)
  • Emerging with Canon – Gonzalo Robert Parraguez (CHL)
  • Lifestyle by COOPH – Ross Taylor (GBR)
  • Playground by Radiant Photo – Jb Liautard (FRA)
  • RAW – Léo Grosgurin (FRA)
  • Photos of Instagram – Yhabril (ESP)
  • Reels of Instagram – Gabriel Marwein (IND)

Krystle Wrightová ke svému vítězství řekla: „Je to neuvěřitelné. Chtěla jsem si získat své místo v tomto náročném odvětví a odvést svou práci tak, abych získala uznání. Red Bull Illume je jedinou platformou, která skutečně uznává to, co děláme.“

Lorenz Holder, který byl v minulosti dvojnásobným celkovým vítězem, pokračoval ve vynikajících výsledcích vítězstvím v kategorii Masterpiece by Sölden. Jeho spolupráce s jezdcem BMX Senadem Grosicem v postmoderním prostředí je důkazem jeho neustálých fotografických inovací.

lorenz-holder-si202310090269-hires-jpeg-24bit-rgb.jpg

Další z vítězů jednotlivých kategorií Gonzalo Robert Parraguez získal cenu Emerging with Canon za svůj dynamický snímek z jízdy na kajaku, který je ukázkou snahy nové generace zcela nově definovat hranice dobrodružné fotografie.

gonzalo-robert-parraguez-si202310051342-hires-jpeg-24bit-rgb.jpg

Kategorie Energie vyniká brilantně zachyceným snímkem Jimmyho McKeana od Teda Grambeaua, který je ohromujícím portrétem lidské houževnatosti uprostřed hrozivé síly přírody.

ted-grambeau-si202310051841-hires-jpeg-24bit-rgb.jpg

Jan Fassbender vyhrál cenu za nejlepší boardovou fotografii od Blue Tomato, když představil neuvěřitelný příběh o comebacku, kdy se sportovec vrátil z boje s rakovinou mozku, a pořídil vynikající snímek, který ztělesňuje ducha odolnosti, definujícího extrémní sporty. A tak bychom o jednotlivých fotografech, sportovcích a jejich příbězích mohli téměř donekonečna pokračovat.

delphin-montessuit-si202310051274-hires-jpeg-24bit-rgb.jpg

Tato jedinečná světová soutěž doslova vynesla na světlo světa různé styly a příběhy napříč kategoriemi, jako jsou Creative, Lifestyle od COOPH, Playground od Radiant Photo, RAW, Photos of Instagram a Reels of Instagram, z nichž každá oslavuje jedinečnou souhru dobrodružství, umění a lidské vytrvalosti.


Celý článek najdete v únorovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv02-24-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.